Kopriva seme

Kopriva seme

530.00 RSD

Bar kod: 8606102996894 Kategorija: Namene: , ,

Šifra artikla: 10180

Kopriva sadrži organske kiseline (oksalnu, mravlju, silicijumvu), slobodne amine (acetilholin, betain, holin, histamin, serotonin), mineralne materije (soli kalijuma, gvožđa, kalcijuma i fosfora), flavnoide, karotenoide, tanine, triterpene, kumarine, polisaharide, lektine i masna ulja. Kao lekoviti delovi biljke koriste se : osušen list, koren i plod (Urticae folium, radix et fructus)

Zbog svog diuretičnog dejstva, kopriva se preporučuje kod upala mokraćnih kanala, za prevenciju stvaranja kamena i peska, kao i kod uvećane prostate za olakšanje izmokravanja. Takođe, preporučuje se kod reumatskih bolesti i gihta, a zbog sadržaja mineralnih materija kao sredstvo za jačanje organizma i kod anemije.

U narodnoj medicini se koristi i kod dijabetesa, za sniženje nivoa šećera u krvi, kod bolesti slezine i kod malokrvnosti, a pomešana sa medom, kod plućnih bolesti i tuberkuloze. Za spoljnu upotrebu, u obliku čaja  za ispiranje, ili vodeno-alkoholonog ekstrakta za masažu vlasišta, preporučuje se kao sredstvo protiv peruti i protiv opadanja kose.

Seme koprive koristi se u slučaju anemije. Takođe ima detoksikujuće dejstvo, čisti krvne sudove, jetru, a koristi se i kao biostimulans za jačanje organizma.

Način pripreme: supenu kašiku preliti kipućom vodom, posle 30 minuta konzumirati.

Pakovanje: 100 gr