Ruski Ivan Čaj

Ruski Ivan Čaj

489.00 RSD

Originalni Ruski Čaj - Kiprej koji se dobija od listova samonikle lekovite biljke je jedan od najpopularnijih sredstava u ruskoj tradicionalnoj medicini jednostavna, ali vrlo korisna biljka kiprej (Epilobium anguistifolium), u narodu poznata kao Ruski Ivan čaj.

Korišćenjem najsavremenijih metoda fermentacije i obrade očuvani su ukus, miris i sva lekovita svojstva kipreja. Posebna selekcija ovog čaja, može umirujuće delovati na vaše telo, krv, ublažiti upale i alergije, ali i pomoći u problemima sa varenjem i urinarnim traktom.

Originalni ruski čaj – ivan čaj dobija se fermentacijom listova samonikle lekovite biljke Epilobium anguistifolium. Jedan je od najpopularnijih napitaka u ruskoj tradicionalnoj medicini. Jednostavna, ali vrlo korisna biljka u narodu poznata kao Ruski Ivan čaj (Epilobium anguistifolium), u stručnoj literaturi češće se spominje pod nazivom kiprej.
Zbog širokog spektra delovanja i prijatnog ukusa Ivan čaj u narodu dobio je i još jedno ime: Bogorodična trava.

Pravilnim načinom prikupljanja čaja iz prirode i visokotehnološkom obradom omogućava se očuvanje ukusa, mirisa i svih lekovitih svojstva Ivan čaja.

Pažljiv odnos prema odabiru samonikle biljke iz netaknute prirode Altajskog kraja vodi ka stvaranju peoizvoda premium kvaliteta.

Prema mišljenje tradiciononalne medicine ova biljka deluje umirujuće na organizam, čisti krv, ublažava upale i alergije, ali i pomaže kod problema koji su povezani sa radom za varenje i urinarnog trakta.

Poznato je umirujuće delovanje ivan čaja na centralni nervni sistem koje je po svojoj efikasnosti neznačajno slabije od delovanja valerijane. Ovo svojstvo omogućava njegovu primenu kod napetosti, anksioznosti i kod različitih vrsta neuroza. Ima izraženo antispazmolitičko delovanje. Koristi se i kod glavobolje i nesanice.

Dugatrajnom primenom u narodnoj medicini poznato je i blagotvorno delovanje na prostatu kao i urinarni sistem muškarca, smanjivanje upalnih procesa i povećanje „snage muškarca“.

Blagotvorno i nežno delovanje, kao i potpuna netoksičnost dozvoljavaju dugotrajnu primenu ove vrste bilja.

Ivan čaj je biljka koja je široko rasprostranjena na teritoriji cele Rusije, ali je posebno popularno kozumiranje čaja od ove biljke kao deo svakodnevnice u Azijskom delu Rusije: Ural, Altaj, Sibir i Daleki Istok.

Ivan čaj – kiprej čini stablo koje je nerazgranato, golo, uspravno. Lancelasti listovi dužine 10-15 cm , širine 1-2 cm (najviše do 4 cm). Cvetovi su sakupljeni u dugačke grozdaste cvasti. Biljka je rasprostranjena po celoj Severnoj polulopti u Aziji, Evropi i Severnoj Americi. Na teritoriji Rusije raste u četinarskim šumama evropskog dela zemlje i u Sibiru. Raste na šumskim proplancima od nizina do subalpskog i alpskog pojasa. Voli sveža, hranljiva, bogata nitratima zemljišta. Kao lekovita sirovina se koristi nadzemni deo biljke. MLadi listovi ivan čaja sadrže: tanina oko 20 mg u korenu, oko 10 mg do 15% sluzi biljna vlakna (celulozu) pektine, vitamin C (od 90 do 588 mg na 100 gr sirove trave, odnosno 5-6 puta više nego u citrusima), šećer, organske kiseline, pektin, flavonoide. Kiprej ne sadrži kofein.

Ivan čaj – kiprej sadrži flavonoide, tanine, fitosterole i beta sitosterole. Blagotvorno umirujuće deluje na organizam, ublažava upalne i alergijske reakcije i ima izraženo spazmolitičko delovanje. U savremenoj medicini Ivan čaj se aktivno uvodi kao srestvo korekcije različitih patloških stanja organizma.

Aktivni sastojci: Ivan čaj – kiprej- (Epilobium anguistifolium) list.

KADA SE PRIMENjUJU I KOME JE NAMENjEN RUSKI FITOČAJ IVAN ČAJ?

U medicinskom fitocentru Alfit u Barnaulu, lekari preporučuju  IVAN ČAJ u slučajevima:
  • Bolesti gastrointestinalnog trakta (ukljujučujući čir na želucu i crevima, nadustost, loše varenje, diareje);
  • Infekcija i upalnih procesa u organizmu;
  • Alergija i alaregijskih reakcija;
  • Virusnih oboljenja različite lokacije;
  • Poremećaja rada nervnog sistema: neuroze, nesanice, glavobolje, migrene, stresnih stanja i anksioznosti;
  • Regulacije rada muškog polnog sistema: prostatitisa i seksualne disfunkcije;
  • Potrebe podrške organizmu kod karcinomnih bolesnika;
  • Sredstvo opšteg jačanja organizma.

KAKO PRAVILNO KORISTITI RUSKI FITOČAJ IVAN ČAJ?

Način upotrebe: Kesicu čaja preliti sa 200-250 ml vruće vode i ostaviti da odstoji 10-15 minuta. Ne sadrži kofein. Uobičajene dnevne količine su 2 do 4 šolje dnevno. Ivan čaj nije lek tako da ne može doći do predoziranja.

Preporučena upotreba propisana od strane nadležnih institucija RS može se razlikovati od preporučene upotrebe propisane od strane proizvođača.

Ruski proizvođač upotrebu ovog fitokompleksa navodi kao individualnu, u zavisnosti od potreba, pola, uzrasta, telesne težine, i zdravstvene kondicije.

RUSKI FITOČAJ IVAN ČAJ može da se kombinuje sa svim lekovima i hranom. Pogodno za kontinuiranu upotrebu.

Kontraindikacije: Kontraindikacije nisu zabeležene osim individualne preosetljivosti. Pre upotrebe, trudnicama i dojiljama potrebna je konsultacija sa lekarom.

Napomene: Osobe sklone alergijskim reakcijama moraju da obrate posebnu pažnju.

Pakovanje Ruski Ivan čaj: 10 kesica po 2 gr