Kantarion čaj

Kantarion čaj

370.00 RSD

r

Slike su informativnog karaktera i nisu obavezujuće, podložne su promenama i mogu se razlikovati od aktuelnog stanja.

Kantarion čaj

Upotreba: Aktivni sastojci kantariona deluju antidepresivno (kao MAO inhibitori), pa se koristi u tretmanu lakših depresija, uzbuđenja, nervoze, nemira i tegoba u menopauzi.

Latinski naziv i familija: Hypericum perforatum L. (Hypericaceae)

Opis: Stabljika je uspravna i razgranata na vrhu, ovalna, sa dve izdužene pruge i gola. Listovi su sedeći, goli, jajasti, sa mnogo žlezda sa etarskim uljem u vidu prozirnih tačaka po površini. Cvetovi su grupisani u razgranate, široke, štitolike cvasti. Čašični listići su zašiljeni sa mnogo prozirnih ili crnih žlezdi, a krunični listići su zlatno-žuti. Raste u umerenom pojasu Evrope i Azije, po livadama, pašnjacima i u šumama. Proširen je i u severnoj Americi.

Kao lekoviti deo biljke koristi se: Osušen nadzemni deo biljke (Hyperici herba)

Hemijski sastav: Herba kantariona sadrži antrahinonske derivate hipericin i pseudohipericin, floroglucinske derivate (hiperforin); flavonoide, biflavonoide, 8-9% tanina, etarsko ulje, ksantone, amino kiseline

U narodnoj medicini se koristi kod upala, kao antiseptik, za skupljanje tkiva. Svež nadzemni deo kantariona koristi se za izradu kantarionovog ulja koje se koristi za zarastanje rana i zaceljenje opekotina i kod hemoroida.

Ograničenja u upotrebi: Ne preporučuje se tokom trudnoće i dojenja.

Neželjeni efekti i interakcije sa lekovima: Hipericin može kod osetljivih osoba izazvati fotosenzibilizaciju, pa se ne preporučuje sunčanje tokom terapije prepratima kantariona.

Način pripreme i upotrebe čaja: Jednu supenu kašiku herbe kantariona preliti šoljom (200ml) ključale vode, ostaviti da stoji 15 minuta, procediti. Piti 3 puta dnevno po jednu šolju čaja pre obroka.

Pakovanje kantarion čaj: 100 gr