Peršun čaj

Peršun čaj

370.00 RSD

Bar kod: 8606102996764 Kategorija: Namene: ,

Šifra artikla: 10177

Opis : Stabljika je uspravna sa sjajnim tamnozelenim perasto deljenim listovima. Štitovi su sa 7-30 zrakova, krunični listići su beli ili žućkastozeleni. Plod je jajast, zelenosiv do mrk, cela biljka prijatnog mirisa. Poreklom je iz istočnog Mediterana, danas se gaji.

Kao lekoviti deo biljke koristi se : Osušen plod (Petroselini fructus), list (Petroselini folium) ili koren (Petroselini radix)
Hemijski sastav : Plod peršuna sadrži etarsko ulje sa 2-6% apiola i miristicina, flavonoide, furokumarine. List peršuna sadrži osim etarskog ulja i flavonoide i vitamine A, B1, B2, i C. Koren peršuna sadrži uz etarsko ulje, flavonoide, furokumarine i polacetilene.
Upotreba : Kao jako sredstvo za olakšavanje izmokravanja i ublaženje grčeva.
Takođe se koristi : U narodnoj medicini kod menstrualnih tegoba, bolnih menstruacija, za pospešenje lučenja mleka kod dojilja i sredstvo za olakšanje varenja.

Ograničenja u upotrebi : Ne preporučuje se upotreba bez nadzora lekara kod oštećenja bubrega i tokom trudnoće, jer veća količina etarskog ulja može iritirati organe za varenje  i bubrežni parenhim.

Način upotrebe: Jednu supenu kašiku čaja preliti sa 200 ml kipuće vode.

Pakovanje: 100 gr