Gujina trava – sikavica čaj

Gujina trava – sikavica čaj

450.00 RSD

r

Slike su informativnog karaktera i nisu obavezujuće, podložne su promenama i mogu se razlikovati od aktuelnog stanja.

Gujina trava ili sikavica čaj je krupna, snažna impozantna dvogodišnja zeljasta biljka, visoka do 150 cm, koja lici na šaren bujan čkalj. Listovi su tigrasto prošarani belim prugama. Cvetovi i listovi su bodljikavi. Cvasti su krupne i crvene.

Lekoviti deo biljke: Upotrebljava se zreo plod, ređe list (Silybi fructus et folium). Glavni lekoviti sastojci su tiramin i histamin. U plodu ima 0,1% etarskog ulja, malo tanina, flavonoida, masnog ulja, belančevine, raznih šećera i drugih ugljenih hidrata i smole. Zahvaljujući prisustvu tiramina, plod badelja povećava krvni pritisak. Daje se protiv astme, senske groznice, glavobolje i koprivnjače. Upotrebljava se i kao gorko sredstvo za jačanje, posebno posle teških operacija i bolesti.

Lekovito delovanje gujina trava ili sikavica čaj: Silimarin deluje protiv brojnih otrova jetre (kao antagonist). Menja spoljnu građu jetrenih (hepatocita), tako da u nju više ne prodiru otrovi. Aktivira enzime koji u jetri razgrađuju strane materije, podstiče obnovu ćelija nakon oštećenja, delimično utiče i na modulaciju imuniteta. Povoljno utiče na oštećenja jetre npr. masne jetre, ciroze jetre. U narodu se upotrebljava za ublažavanje napada žuči, protiv šećerne bolesti, zatvora, za lečenje hemoroida i dr.

Pripremaju se čajevi protiv niskog pritiska, za jačanje, bolji apetit, protiv morske bolesti, smetnje u žuči (kamen, bolovi) i protiv šećerne bolesti.

Pakovanje: 100 gr

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Gujina trava – sikavica čaj“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *