Hajdučka trava čaj

Hajdučka trava čaj

370.00 RSD

Šifra proizvoda: 8606102996849 Kategorija: Oznaka:
r

Slike su informativnog karaktera i nisu obavezujuće, podložne su promenama i mogu se razlikovati od aktuelnog stanja.

Hajdučka trava čaj, Stolisnik

Latinski naziv i familija: Achillea millefolium L. (Asteraceae)

Opis: Biljka je sa puzećim rizomom i vunasto dlakavom stabljikom sa dosta listova koji su perasto deljeni. Glavice su u gronjastim štitolikim cvastima sa prljavo belim središnim cvetovima i belim obodnim cvetovima. Raste u umerenom pojasu severne hemisfere, pored puteva, na sušnim livadama.

Kao lekoviti deo biljke koristi se: Osušen nadzemni deo biljke (Millefolii herba)

Hemijski sastav: Herba hajdučice sadrži flavonoide, etarsko ulje (sa najmanje 0,02% proazulena), alkaloide, germakranolide, poliacetilene, triterpene, sterole, cijanogene glikozide, organske kiseline i šećere.

Upotreba: Kao sredstvo za olakšavanje tegoba organa za varenje, za poboljšanje apetita, eliminisanje gasova, regulisanje lučenja žuči, kod bolova i grčeva u stomaku, kod amenoreje.

Takođe se koristi: U narodnoj medicini za kupke kao antiseptik i sredstvo protiv upala.

Neželjeni efekti i interakcije sa lekovima: Kao i ostale biljke iz porodice Asteraceae, može da izazove alergijske reakcije.

Način pripreme i upotrebe čaja: Jednu kafenu kašičicu herbe hajdučke trave preliti šoljom (200ml) klučale vode, ostaviti da stoji 10 minuta, procediti. Piti 3 puta dnevno po jednu šolju čaja pre obroka.

Pakovanje hajdučka trava čaj: 100 gr