Kamilica čaj

Kamilica čaj

450.00 RSD

r

Slike su informativnog karaktera i nisu obavezujuće, podložne su promenama i mogu se razlikovati od aktuelnog stanja.

Kamilica čaj

Latinski naziv i familija: Matricaria chamomilla L. (Asteraceae)

Upotreba: Za ublažavanje grčeva, upala, kao antiseptik, za eliminisanje gasova, za umirenje.

Aromatična biljka sa razgranatom stabljikom. Listovi su 2-3 puta perasto deljeni, glavice su pojedinačne na dugačkim drkšama. Involukrum je poluloptast. Osovina cvasti je kupasto izdužena, meka i šuplja. Središni cvetovi su žuti a obodni beli. Raste u srednjoj i južnoj Evropi, umerenim i suptropskim delovima Azije, po utrinama, pored puteva, oko naselja, po oranicama i gaji se.

Kao lekoviti deo biljke koristi se: Osušen cvet (Chamomillae flos)

Cvet kamilice sadrži flavonoide, do 2% etarskog ulja, seskviterpenske laktone, kumarine, aminokiseline, gorke sastojke, tanine, holin

U narodnoj medicini se koristi: Za lečenje raznih zapaljenja kože i sluzokože, ispiranje rana, opekotina i ekcema, za olakšanje varenja, kod proliva, kod hemoroida, kod upale mlečne žlezde.

Ograničenja u upotrebi: Tokom trudnoće i dojenja izbegavati upotrebu većih doza preparata od kamilice.

Neželjeni efekti i interakcije sa lekovima: Kod osoba alergičnih na neku od biljaka iz familije Asteraceae može doći do unakrsne alergijske reakcije. Velike doze mogu zbog prisustva kumarina da utiču na terapiju antikoagulansima.

Način pripreme i upotrebe čaja: Supenu kašiku cveta kamilice preliti šoljom (200ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 5-10 minuta, procediti. Piti 3-4 puta dnevno po šolju čaja.

Pakovanje kamilica čaj: 100 gr